GDPR - En käpp i hjulet för oss fotografer

Det finns väl ingen som missat den nya lagen om behandling av personuppgifter.... GDPR, som står för General Data Protection Regulation. Enligt den nya lagen kan en bild vara en personuppgift, och man behöver därmed samtycke ifrån personen ifråga för att få visa den här bilden, eller att ens ha bilden i sin dator. Detta gäller även retroaktivt på bilder man tagit fram till nu. Har man inte samtycke, så ska bilden raderas helt enkelt.

För oss som älskar att fotografera tävling ställer detta till det rejält. Vi behöver nu samla in samtycke ifrån alla som kan komma att hamna på bild, och det gäller inte bara ryttarna, utan även domare, domarsekreterare, funktionärer och publik. Det säger ju sig självt att det är en omöjlig uppgift.
Egentligen gäller lagen inte för privatpersoner som utför en hobby. MEN, om man som jag gärna vill visa bilderna offentligt, så kommer saken i ett annat ljus. Om jag bara visar det för en mindre skala människor, den närmaste kretsen, så är det lugnt. Men när man tagit bilder man är stolt över, så vill man ju visa dem för hela världen... och det får man alltså inte längre. Det här gör att jag måste fundera lite på hur jag ska lösa det här problemet. Jag kommer inte kunna fota och lägga upp bilder som jag gjort tidigare, och jag måste stänga ner alla tidigare album.
Jag arbetar med detta, men tills det är löst så kan jag inte lägga ut bilder från de senaste tävlingarna, förutom på de personer som gett samtycke. Det kommer att komma ett formulär som man kan fylla i, och ge mig samtycke. Kanske går det även att lösa på framtida tävlingar på ett enklare sätt vid anmälningen eller incheckningen, jag tittar på det.

Det kan ju låta som att en enkel lösning på det hela är att bara göra album till de som ber om det. Men den vägen har jag provat förut, och jag fick då inte göra annat än sitta vid datorn och göra album och skicka länkar. Det är inte det jag tycker är det roliga med fotograferingen... jag kan inte heller rent fysiskt sitta vid datorn i så många timmar, jag får alldeles för ont av det. Man måste ju tänka på att jag är ett skröppel med sjukpension av en anledning  

Tills allt det här är klart, så kan man skriva till mig inför tävling och be mig fota sig och sin häst, och då kan jag markera er i startlistorna.
Om man BER mig fotografera sig själv och sin häst på en tävling, så räknas det som en "beställning", och är likvärdigt med ett samtycke. Man kan även BE mig att behålla bilderna på sig i arkivet, det räknas som samtycke till att arkivera bilderna som jag har på er.

Så.. tills vidare måste ni tyvärr vänta på bilder från Sleipnirs vårtävling och kvalet till lag-SM   Om någon kommer på en snilleblixt, hör väldigt gärna er... Tills dess, messa mig på Facebook, eller mejla till info (at) zannasfoto.se och "beställ" fotografering på kommande tävlingar, så får jag göra en handskriven lista så länge.

På återseende!!

 

Count of comments: 0
Posted on 28 May 2018 by Zanna

Name: Remember me
E-mail: (optional)
Smile:smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Captcha
CAPTCHA, click to refresh
Powered by CuteNews